Tietojen käsittelyn perusteita: pino ja jono

Pino (stack) on nimensä mukaisesti tietorakenne jossa viimeisenä lisätty tieto noudetaan ensimmäisenä. Jos esimerkiksi pinoamme lautasia, niin viimeisenä pinon päällimmäiseksi laitettu lautanen on se jonka me ensimmäisenä otamme pinosta pois. Lautaspinon tavoin, myös tietorakenteessa käytäntö on, että jos otamme päällimmäisen datan pinosta pois, sen uudelleenkäyttö vaatii datan sijoittamista takaisin pinoon. Pinosta puhutaan myös LIFO-tietorakenteena, (Last-In, First-Out).

Jono (queue) taasen tunnetaan FIFO-tietorakenteena (First-In, First-Out), jossa siis ensimmäisenä sijoitettu data on myös ensimmäisenä saatavilla. Vertauksena vaikkapa kaupan kassajono. Ensimmäinen asiakas saa maksaa ostoksena ennen muita ja pääsee lähtemään kotimatkalle. Muut asiakkaat odottavat sen mukaisesti, missä järjestyksessä he ovat kassajonoon saapuneet.

Normaalien kassajonokäytäntöjen mukaisesti, jos asiakas palaa kauppaan vielä jotain hakemaan, joutuu hän uudestaan jonoon odottamaan omaa vuoroaan.

Tosiasiassahan lista itsessään ei sisällä mainittua dataa vaan viitteen siihen, on helpompi esittää asia kuten sen yllä tein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑